Wat is Ultimate Frisbee?

Ultimate, originally known as Ultimate frisbee, is a non-contact team sport played with a flying disc (frisbee) [wikipedia]

Wat is Ultimate Frisbee?

Ultimate frisbee is een dynamische en spectaculaire sport waarin teams snel moeten inspelen op de tegenstander en voortdurend hun strategie moeten aanpassen. Er wordt meestal gespeeld in gemengde teams en fairplay is erg belangrijk; er wordt zonder scheidsrechter gespeeld. Op het gras wordt ultimate 7 tegen 7 gespeeld, op het strand en indoor 5 tegen 5.

Een frisbeeveld is een langwerpig veld met twee eindzones. Je scoort punten door in die eindzones de schijf (frisbee) te vangen. Omdat de speler met de schijf niet mag lopen moet zijn team voortdurend in beweging blijven om vrij te komen. Het verdedigende team probeert de schijf te onderscheppen en in de tegenaanval te gaan.

Ultimate frisbee is een snelle sport en kan bij MUG op verschillende niveaus beoefend worden. Er lopen studenten rond die sinds kort met de sport begonnen zijn, maar er zijn ook spelers die al sinds jaar en dag frisbee spelen. Kortom, MUG is van alle markten thuis.

Ultimate in 10 regels

1.

Een frisbeeveld is zo lang als een voetbalveld en ongeveer half zo breed (100 meter lang en 37 meter breed). Aan beide uiteinden zit een eindzone van 18 meter diep.

2. 

Beide teams beginnen elk punt in hun eigen eindzone. Het verdedigende team gooit de schijf zo ver mogelijk het veld in. De ontvangende ploeg mag beginnen met aanvallen vanaf het punt waar ze de schijf kunnen vangen of waar hij landt.

3.

Als je de schijf in de eindzone vangt heb je een punt.

4. 

Je mag niet lopen als je de schijf vast hebt.

5. 

Het verdedigende team kan de schijf veroveren door hem te onderscheppen. Ook wanneer de schijf op de grond terecht komt of buiten het veld landt, mag het verdedigende team aan de aanval beginnen.

6.

Tijdens een punt mogen er geen spelers gewisseld worden, tenzij iemand geblesseerd raakt. Na ieder punt mag een team zoveel spelers wisselen als het wil.

7.

Ultimate is een non-contactsport. Ellebogen, tackles en vasthouden zijn dus niet toegestaan. Ook mag je de schijf niet van de werper afpakken.

8.

Als je vindt dat er een overtreding wordt gemaakt, kun je dat roepen. Daarop wordt het spel stilgelegd en wordt er kort besproken wat er gebeurde en welke oplossing daarbij hoort. Komen beide teams er niet uit, dan gaan de schijf en de spelers terug naar de laatste duidelijke spelsituatie.

9.

Omdat Ultimate zonder straffen en scheidsrechter wordt gespeeld, zijn Ultimate-spelers eerlijk en sportief. Dit noemen we de spirit of the game (SotG).

10.

Na afloop van de wedstrijd vormen de twee teams samen een cirkel waarin de beide captains om de beurt het woord nemen en het andere team toespreken.

De rest van de spelregels vind je hier. Meer informatie over ultimate frisbee en andere frisbeesporten vind je hier.

Ultimate frisbee in het kort