Afgelopen zaterdag stond de eerste editie van Project Discdate op het programma. Met de zon hoog aan de hemel, een stevig briesje uit het oosten en het gezoem van raceauto’s (MUGgen?) op de achtergrond, stonden er acht teams gereed om deel te nemen aan een historische dag Ultimate Frisbee op het strand van Zandvoort.
Om exact 10 uur klonk het startsein voor de wedstrijden en vlogen op beide velden de eerste schijven door de lucht. Voor de vele dagjesmensen en toeristen waren al die frisbees maar een vreemde gewaarwording, zoiets hadden ze nog niet eerder gezien in Zandvoort. Op veld 1 begon TijgerMUG slordig aan de eerste partij maar knokte zich langzaam terug in de wedstrijd. Een overwinning zat er echter niet in en ze gingen met 1 punt verschil ten onder tegen de Pick-Ups. Op veld 2 moest Coffee MUG het opnemen tegen UTKA maar ook zij verloren hun eerste partij. Duidelijk een gevalletje van te weinig koffie voor de Haarlemmers.
Na het zien van de eerste wedstrijden begon het ondertussen ook bij de andere teams te kriebelen. Het was Air France die op indrukwekkende wijze haar tegenstanders te lijf ging in de poolfase. En ook het team van Bram, Lars e/d rest deelde een paar flinke steken uit. TijgerMUG en Coffee MUG konden op dit moment van de dag geen vuist maken en verloren al haar poolwedstrijden. Ze kwamen daarmee samen met BUT en UTKA in de verliezersronde terecht. Hierin wisten beide teams uit Haarlem gelukkig wel van zich af te bijten. TijgerMUG boekte een solide overwinning op UTKA terwijl Coffee MUG na een zware strijd met BUT haar eerste dagsucces mocht aantekenen.
En daarmee gebeurde waar iedereen de hele dag al op hoopte; een battle tussen de MUGgen. De spelers van TijgerMUG waren in deze wedstrijd fitter en scherper en pakten in de openingsfase een verdiende voorsprong. Coffee MUG probeerde nog aan te dringen maar TijgerMUG kon de voorsprong makkelijk verdedigen. Coffee MUG werd daardoor 6e en TijgerMUG behaalde een 5e plaats in de eindstand, een zeer puike prestatie!
Na de poolfase bleven vier teams over om een gooi te doen naar de overwinning; Bram Lars e/d rest, DDT, Air France en de Pick Ups. Er werd gespeeld op het scherpst van de snede en alle teams deden er nog een stapje boven op. Het Pick Up team en DDT werden uiteindelijk gedwongen om de kleine finale te spelen. Na een enerverende wedstrijd trok DDT aan het langste eind en pakte daarmee een mooie 3e plaats.
De finale ging tussen Bram Lars e/d rest tegen Air France. Het was een sportieve wedstrijd met weinig calls en muggenzifterij. Beide teams maakten mooie cuts en lay-outs, maar het team van Bram, Lars e/d rest had duidelijk de langste adem. Met fysieke inzet en veel individuele klasse wisten ze de wedstrijd op een overtuigende wijze naar zich toe te trekken; 10-3. En daarmee gingen zij de geschiedenisboeken in als allereerste Discdate kampioen.
Na een zonnige dag op het strand was het aan de organisatie om de prijzen uit te reiken. De nummer laatst, BUT, ging naar huis met de motivatieprijs; de enige echte Discdate mugoppepper. TijgerMUG pakte de Spirit prijs; een coffee mug gevuld met snoepgoed. En de nummers 1, 2 en 3 ontvingen een grote fles Jopenbier. De dag werd afgesloten met een heerlijke barbecue en een lange nazit in strandpaviljoen The Spot. Met een zeer geslaagde eerste editie van Project Discdate heeft de Haarlemmer Ultimate vereniging bewezen zeker geen eendagsMUG te zijn.

Rixt, Wayne en Arnoud: bedankt voor een fantastische dag (een dikke MUG-hug is op z’n plaats) en tot volgend jaar!

(Dank aan Derk voor het schrijven)